logo-bg-1
Joop Hertog-def (2)

"Ik heb nog nooit zoveel applaus gekregen”

"Koken is mijn uit de hand gelopen hobby. Ik heb me door het leven heen gekookt" vertelt de vierenzeventig jarige Joop Hertog. Maar eigenlijk gaat het in het vrijwilligerswerk dat hij doet helemaal niet meer om het koken zelf. "Experimenteel koken doe ik thuis. In buurt-en-kerkhuis Bethel kook ik meestal gewone Hollandse maaltijden, maar ook recepten uit andere landen komen aan bod. Met koken bereik je veel mensen. Een maaltijd is altijd verbindend."

Joop was ontwerper en adaptatie technicus bij de mytylschool de Piramide. Samen met de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de logopedist ontwierp hij aanpassingen voor kinderen met een langdurige ziekte of een lichamelijke beperking. Tijdens de werkweken op school kookte hij ook al voor grote groepen. Na zijn pensioen wilde hij meer tijd kokend doorbrengen. Negen jaar geleden was het zover. 

Na een berichtje in de Posthoorn gingen Joop en zijn vrouw Carla kennismaken bij wat toen nog buurthuis de Westhoek heette. Een week later stond hij er in de keuken en ging er nooit meer weg. Elke dinsdag kookt Joop een 3-gangen maaltijd voor ongeveer vijfendertig gasten. "Er komen veel oudere mensen", vertelt hij. "Het moet vers en gezond zijn."

 

STEK Bethel-5

"Als vrijwilliger zet je elke stap die je zet omdat je dat zelf wil."

Iedere maand stelt Joop een nieuw menu samen. Carla speurt naar de aanbiedingen bij de supermarkten. Samen racen ze vervolgens op de fiets door heel Den Haag om de boodschappen te doenJoop kookt apart voor vegetariërs of mensen die, om wat voor reden dan ook, geen varkensvlees eten. Hij houdt rekening met speciale wensen. "Laatst maakte ik als toetje rijstebrij met boter, suiker en kaneel. 'Ik krijg mijn hele jeugd weer terug als ik dit proef', zei iemand na afloop blij verrast." 

Het werk geeft Joop veel voldoening. "Ik heb nog nooit zoveel applaus gekregen!", zegt hij enthousiast. "De sfeer in de Bethel is geweldig. Iedere dinsdagavond is het een feestje. Dat is zo leuk." Joop geniet enorm van het samenzijn. "Ik loop tijdens het eten ook altijd even door de zaal en maak een praatje met de mensen."

Joop heeft geen kerkelijke of religieuze achtergrond. "Als ik een bord voor jou neerzet, maakt het niet uit wat mijn inspiratie is om dat te doen. Of dat nou een humanistisch motief heeft of vanuit een religieus idee komt, dat vind ik niet relevant. De maaltijden worden bezocht door een heel divers publiek. Ik vind dan ook dat je je neutraal op moet stellen. Gelukkig kunnen we daar bij Bethel heel open over spreken." 

Om dit werk te kunnen doen moet je, aldus Joop, sociaal zijn en goed kunnen relativeren. "Sommige mensen dragen een rugzakje. Je moet die mensen ook hun plek gunnen. Daar moet je mee om kunnen gaan. Je moet soepel kunnen omgaan met andere mensen, anderen in hun waarde kunnen laten."

Het doen van vrijwilligerswerk heeft voor Joop een nieuwe wereld geopend. "Als vrijwilliger zet je elke stap die je zet omdat je dat zelf wil. Je gaat daardoor grenzen over, die je in een betaalde werksituatie niet snel over zou gaan’" zegt Joop. En hij besluit: "Dat vind ik heel positief en enorm verrijkend."