Expositie Zoet Surplus van Fré Beijerling

In de kapel van Bethel zijn vanaf 12 oktober tot 25 november figuratieve en abstracte reliëfs te zien, gemaakt van inspirerende restmaterialen op paneel.

Fré Beijerling debuteert hiermee als beeldend kunstenaar, maar zij is geen nieuwkomer op het terrein van de beeldende kunst. Decennialang maakte zij onderwijsprogramma’s over cultureel erfgoed wereldwijd en stuurde beeldend kunstenaars aan bij de uitvoering ervan. Ook in die praktijk werd zoveel mogelijk met bijzondere restmaterialen gewerkt.

‘Zoet Surplus’ (spreek uit ‘zoetzuur plus’) is te zien van vrijdag 13 oktober t/m donderdag 25 november 2023, op maandagmiddag van 15 – 17 uur, op dinsdag van 10 – 17 uur.
De werken zijn te koop bij de kunstenaar via fwhbeijerling@outlook.com.

Repair Café

Zaterdag 11 november 2023 van 11 – 13 uur vindt er voor de derde keer in Bethel een Repair Café plaats.
We kunnen nog wel wat versterking van reparatieteam gebruiken.
Vind je het leuk en uitdaging om dingen te repareren? Meld je aan per mail: repaircafe@betheldenhaag.nl.
Voor het aanmelden van reparaties zie de agenda.
Algemene informatie over repair café’s: repaircafe.org

Medewerkers inloopspreekuur

 

Voor Bethel zoeken we twee vrijwilligers voor de inloopspreekuren. Jij misschien?

Vind je het leuk om mensen op weg te helpen met financiële en administratieve vragen?

Om bijvoorbeeld:

 • Bezoekers te helpen bij het invullen van formulieren
 • Bezwaarschriften te schrijven
 • Een aanvraag op te stellen voor de voedselbank
 • Te assisteren bij het ordenen van de administratie
 • Samen betalingsachterstanden en schulden in kaart te brengen
 • Door te verwijzen naar andere instanties.

 

 

Belangrijk vinden we:

 • Dat je goed kunt luisteren en doorvragen
 • Bekend bent met de diverse regelingen op financieel/administratief gebied
 • Houdt van puzzelen en kan omgaan met teleurstellingen
 • Bereid bent om aangeboden trainingen te volgen
 • Dat je beschikt over mbo/hbo niveau
 • Dat je minimaal één dagdeel per week beschikbaar bent
 • En ouder bent dan 23 jaar.

We bieden je:

 • Bijzondere ontmoetingen en zinvol werk
 • Een team van vrijwilligers

Heb je interesse, neem dan contact op met Klaas Bruins, kbruins@stekdenhaag.nl of 06 38951638.

Eerste Repair Café in Bethel een succes

Zaterdag 21 januari vond in Bethel voor het eerst een Repair Café plaats, georganiseerd in samenwerking met de werkgroep De Groene Kerk en het mobiele Repair Café Den Haag, die ons op deze manier helpen om een eigen Repair Café te starten.  Zij hebben ervaren repairders en hebben  een goed geoliede organisatie waar we de kunst van af konden kijken. Zowel de beneden- als de bovenruimte werden geheel in gebruik genomen door de repairders met hun gereedschap. Bezoekers moesten per e-mail een afspraak maken en aangeven wat ter reparatie werd aangeboden. De beide reparatie-uren waren compleet volgeboekt. Van defecte koffiemachine, stofzuiger, schemerlamp tot gaten in kleding. Blije gezichten als het gerepareerd was. Soms een lichte teleurstelling als het apparaat echt ter ziele werd  verklaard.

Een aantal vrijwilligers die reparateur willen zijn bij ons eigen Repair Café deden al volop mee.
Zo konden we met elkaar 50 mensen helpen. Dit Repair Café gaf dan ook veel tevredenheid bij het mobiele Repair Café Den Haag team, en bij ons.
Dit succes smaakt naar meer. Binnenkort gaan we met de reparateurs en Groene Kerk aan de slag met de organisatie van ons eigen Repair Café. Wordt vervolgd.

Noodopvang vluchtelingen

Van half september tot en met 24 oktober 2022 hebben we bij Bethel 20 vluchtelingen opgevangen. Deze crisisopvang was nodig omdat het COA over te weinig opvangcapaciteit beschikt. Dat is nog steeds zo.
Met ruim 70 vrijwilligers hebben we hen hier een plek kunnen bieden waar zij na hun vaak lange en gevaarlijke reis tot rust konden komen.
Ze hebben genoten van de vriendelijkheid, gastvrijheid en veiligheid die we hen hier konden bieden.
We zijn na een kleine zeven weken gestopt met deze opvang, omdat het COA anderen die ze niet konden opvangen voor lieten gaan bij de registratie.  Het werkte dus in hun nadeel dat ze bij ons verbleven en daarom hebben we het COA verzocht hen op 24 oktober op te halen.
Dat leverde een vervelende week voor hen op, door hen vier keer van de ene plaats naar de andere te brengen, de éne plek nog beroerder dan de ander. Na een week verblijven ze nu in Budel, waar de registratie plaats vindt. Daar ging het om. Nu kunnen ze snel aan de beurt komen voor de start van hun asielprocedure.
We waren gehecht aan ‘onze’ mannen en missen hen. Zij missen ons.  Maar we houden contact. De goede herinneringen helpen aan ons hen om de beroerde omstandigheden te dragen.

 

Onze mannen en een  aantal vrijwilligers

Buurtvertrouwenspersonen

De buurtvertrouwenspersonen zijn goed opgeleide en deskundige vrijwilligers die goed hebben leren luisteren en adequaat kunnen doorverwijzen bij hulpvragen van diverse aard.
Deze vertrouwenspersonen zijn makkelijk te bereiken voor mensen die de stap naar professionals te groot vinden of niet op de hoogte zijn van hulpverleningsmogelijkheden in Den Haag. De vertrouwenspersonen hebben in hun opleiding specifieke kennis en vaardigheden opgedaan met het oog op de rol die religieuze, levensbeschouwelijke en culturele tradities kunnen spelen bij hulpvragen.

Vernieuwing tuin Bethel: succesvolle crowdfundingsactie

De tuin rondom de honderd jaar oude stenen muren van Bethel krijgt een opknapbeurt.
We creëren een oase van groen, met bloemen voor de bijen, besjes voor de vogels, kruiden voor de keuken en een plek voor mensen.
Wij willen graag een tuin waar buurtbewoners en bezoekers van Bethel  kunnen zaaien en oogsten, ontdekken en ontmoeten, genieten en tot zichzelf komen.

Onlangs hielden we een crowdfundingsactie voor:
planten, heesters, bloemen is € 1000,- ;
een waterornament € 300,-;
tuinstoelen, -tafels en parasols € 2000,-.

Dat geld is ruimschoots binnengekomen. Iedereen die heeft bijgedragen willen we hartelijke bedanken.
Een aan aantal mensen heeft ook aangegeven mee te willen helpen. Zaterdag 5 juni vanaf 9.30 uur houden we een tuinklusdag.  Wie mee wil helpen is welkom.